Kalibrasyon Sertifikası Nasıl Alınır?

Kalibrasyon Sertifikası Nasıl Alınır?


Kalibrasyon, ölçeklerin, ölçü aletlerinin ve ölçme sistemlerinin hatasının kestirilmesini ve belirli bir skala doğrultusunda değerler verilmesini sağlayan sistemdir. Kalibrasyonlar, kalibrasyon sertifikası veya kalibrasyon raporu adı altında kaydedilen dokümanlardır. Kalibrasyon uygulamalarını içeren ölçme işlemlerinde, işlem için uygun ortam şartlarının belirlenmesi ve hazırlanması gerekmektedir. Yapılan ölçümlere dair kilit noktaların doğru tespit edilmesi, personel eğitimlerinin yapılması ve uygun bir ölçme cihazının seçilmesi gereklidir.
 
Kalibrasyon belgesi ve ölçüm raporları için dikkate alınması gereken bazı hususlar da bulunmaktadır. Bu hususlar; referans cihaz tanımları, kalibrasyon talimatları, göz önünde bulundurulması gereken özel koşullar, ölçüme ait değerler, referans değerler, kopya sayfalar için yine kopya kaşesi ve imza, yazılı onay olmaksızın kısmen kopyalama yapılamayacağını belirten bir beyan, ölçüme ait belirsizlikler ve belirsizlik toleransları, ölçülen büyüklüklerin uygun ölçü birimleri, sertifikanın ölçüm raporlarında yine ilgili sertifikaya ait olduğunu tanımlamak ve üst bilgi olarak da cihaz markası ve seri no belirtilmesi.
 
Kalibrasyon Belgesi (Sertifikası) Nasıl Alınır?

Her ölçüm cihazında belirli bir hata payı vardır. Bunu en aza indirgemek için kalibrasyon gereklidir. Uygulamada yapılan doğrulama iken pek çok ölçücünün ayar yapma olanağı ya hiç yoktur ya da sınırlıdır. Kalibrasyon işlemlerinin özellikle ISO 9000’den sonra önem kazandığı söylenebilir. Bu tarz işlemler genellikle yetkili personeller veya yetkili kalibrasyon laboratuvarları tarafından gerçekleştirilmektedir. Bunun için kurulmuş firmalar da bulunmaktadır.

Kalibrasyon sertifikası için iki şey göz önünde bulundurulmalıdır? Ölçüm cihazına dair bir kalibrasyon belgesi mi alınmak istenildiği ya da yetki belgesi mi alınmak istendiğidir. Eğer ölçü cihazlarına yönelik kalibrasyon serfikası veya  belgesi alınmak isteniyorsa bunun için yetki belgesine sahip kişiler veya kurumlardan yararlanabilirsiniz. Cihazınız bu şekilde belgelendirilmektedir. Eğer bu iş için yetki sertifikası almak istiyorsanız bunun için çeşitli eğitimler bulunmaktadır. Yine firmalar kalibrasyon sertifikası ve kalibrasyon belgesi alabileceğiniz birçok alanda geniş hizmetler vermektedir. Bunun için ilgili firmaya başvurmanız yeterlidir. TSE’den de bu eğitimleri almanız mümkündür fakat genellikle kurum bazlı eğitimler bulunmaktadır.

Özel bir danışmanlık firmasından konuyla ilgili bilgi alabilir veya eğitim alarak eksikliklerinizi giderebilirsiniz. Yetki belgesi almak için belirli bir bütçe ayırmanız gerektiği gerçeğini de göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. 




kalibrasyon  kalibrasyon laboratuvarı  kalibrasyon ne işe yarar  istanbul kalibrasyon  istanbul akredite kalibrasyon  kalibrasyon belgesi  kalibrasyon sertifikası